Жена от Северна Ирландия получи над 4000 британски лири и извинение, след като беше попитана на колко години е по време на интервю за работа. 

Джанис Уолш е интервюирана за позиция шофьор на доставки в клон на Domino’s Pizza в Страбейн, графство Тайрон.  Уолш твърди, че е била попитана за възрастта си в началото на интервюто и е забелязала, че интервюиращият записва отговор, преди да го огради и да каже: „Не изглеждаш така“. 

След като научила, че не е успешна в кандидатурата си за позицията, Уолш вярва, че е била отхвърлена поради нейната възраст и пол.

„Веднага се сетих за интервюто и въпроса за възрастта ми. Вярвам, че възрастта ми беше проблем и това повлия на решението, взето от групата за интервю.“, казва тя.

След като Уолш се свърза с клона чрез Facebook, за да им каже, че смята, че е била дискриминирана, с нея се свърза член на групата за интервю, който се извини и обясни, че не са знаели, че е неуместно да питат нечия възраст, когато интервюират за определена длъжност.

След това в друг разговор с друг служител на клона на Страбейн й е било казано, че работата е подходяща за по-млади хора между 18 и 30 години.

Не само това, но Уолш също твърди, че е била дискриминирана въз основа на пола си.  „Виждала съм само мъже, работещи като шофьори, и мисля, че бях пренебрегната за шофьорска позиция, защото съм жена. Domino's продължи да търси шофьори след проведените интервюта.“, добавя тя.

След това Уолш повдига дело за дискриминация, което е билоподкрепено от Комисията по равенството за Северна Ирландия, срещу клона и тогавашния му собственик Джъстин Куирк, който платил на Уолш £4250 и се извининил за проблема.

Мери Китсън, старши правен служител на комисията, каза: „Хората, участващи в набирането и подбора, трябва да са запознати с това как хората са защитени от законодателството, за да държат работодателя от правилната страна на закона.

В изявление за LADbible, Domino's Pizza обясняват, че оперират с „франчайз модел“ и че „наемането на работа в магазина и набирането на персонал е отговорност на съответното ръководство“. От там добавят, че магазинът вече е с ново ръководство.