Какво се знае за групировката "Вагнер"? Самите те се описват, като "частна военна компания", но неотдавна руското военно министерство се опита да ги вкара в редиците на въоръжените сили. За първи път се появява официално през 2014 година, когато подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна. През последната година, Вагнер се разраства значително и се смята, че в момента в нея има около 50 хиляди души.

80% от войниците на групировката в Украйна са привлечени от затворите, твърди Вашингтон. В Украйна войските на „Вагнер” изиграха важна роля в дългата битка за превземането на град Бахмут. Конфликтът между Пригожин и министъра на отбраната Сергей Шойгу тлее от месеци. Пригожин неведнъж ги е обвинявал, заедно с командващия в Украйна Валерий Герасимов, в некомпетентност и липса на доставки на боеприпаси за частната му армия.

По думите на лидера на частната военна компания войниците му са завладели Ростов на Дон, който е ключов за военните действия в Мариупол и Донецк, както и Воронец, който е подхода към Харковската област.