Вчера властите в Украйна съобщиха, че са задържили проруския политик и бизнесмен Виктор Медведчук. Украинският президент Володимир Зеленски предложи да размени Медведчук за украински военнопленници. Той е смятан за близък довереник на Владимир Путин и е лидер на основната проруска опозиционна партия в Украйна.

Във вторник украинското разузнаване съобщи, че Медведчук е бил арестуван и публикува негови снимки с белезници и украинска униформа. Зеленски заяви, че Медведчук се е опитвал да се дегизира като войник.

Кой е Виктор Медведчук?

67-годишният Медведчук е крупен бизнесмен и политик, считан за основна фигура в конфликта между Москва и Киев.

Политическите проекти и контролираните от него телевизии, които бяха закрити, разпространяваха проруски позиции. От май 2021 г. Медведчук е под домашен арест по обвинение в държавна измяна и финансиране на тероризъм. След началото на руската инвазия в Украйна Медведчук избяга и се укриваше.

Медведчук е обвинен, че е предавал на Москва украински военни тайни. Твърди се и че е експлоатирал природните ресурси на окупирания от Русия Крим, пише "Политико". През март, след началото на войната, неговата партия бе забранена.

Началникът на разузнаването Иван Баканов обяви след ареста: "Никой предател няма да избегне наказание. Той ще бъде подведен под отговорност съгласно законите на Украйна".

"Кумът на Путин"

В миналото Медведчук е споделял, че Путин е кръстник на най-малката му дъщеря. Затова и често е наричан "кума на Путин". Отношенията му с руския президент са му позволявали да влиза и в ролята на посредник между двете държави, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Медийният магнат отхвърля обвиненията срещу себе си и ги определя като политически мотивирани, пише Дойче веле.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира ареста с думите, че в Украйна се разпространява много дезинформация и че задържането на Медведчук трябва да бъде проверено.