Западните медии твърдят, че в момента е невъзможно да се определи как и кой доставя руски петрол на клиенти по света. Според CNN можете да проследите движението му денонощно и пак да не намерите отговора на този въпрос.

Според съобщения в медията след въвеждането на антируските санкции върху горивата се появил флот от "мистериозни танкери", за да помогне на износителите според все повече и повече собственици на кораби, така че флотилията расте.

По този начин експертите смятат, че тя включва най-малко 600 петролни танкера, което е около 10% от всички големи кораби от този клас в света.

Кой ръководи и организира работата на "сенчестия флот", остава неизвестно. Журналистите установиха, че в редица случаи зад транспорта стоят нови играчи, понякога се използват фиктивни компании, базирани в Хонконг или Дубай.

Собствениците на танкери или ги купуват от европейски корабособственици, или ги избират от стари кораби, които са пред пенсиониране.

Значението на „сенчестия флот“ обаче нараства. CNN вижда причината в пренасочването на доставките на руски петрол от Европа към Китай и Индия.

Превод: GlasNews