Бившият редактор на Първи канал Марина Овсянникова избяга от домашен арест в нощта на 1 октомври 2022 г. заедно с 11-годишната си дъщеря, каза бившият й съпруг Игор Овсянников пред RT. С решение на Басманния районен съд на Москва жената трябваше да остане у дома до 9 октомври тази година.

До 10 години затвор грозят журналистката, която излезе с антивоенен плакат в ефир ВИДЕО

Сега местонахождението на Овсянникова е неизвестно, в момента се установява от силите за сигурност. Бившият съпруг на журналистката каза, че тя планира да отиде в чужбина с детето си, но дали Овсянникова в крайна сметка е успяла да осъществи плана си, мъжът не знае.

В момента Овсяникова е обвиняема по наказателно дело за разпространение на фалшификати за руската армия.

Животът на Овсянникова, издигнала антивоенен лозунг в ефир, е разбит

Повод за инициирането му бяха публичните изявления, направени от бившия редактор на Първи канал за хода на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна. 

Редакторката на новините на руския държавен "Първи канал" се появи на живо в ефир с плакат срещу войната, след което беше арестувана, а Кремъл нарече проявата "хулиганство".

 

По-рано Овсянникова беше привлечена към административна отговорност за изявленията си относно НВО и действията на руската армия. Така на 28 юли 2022 г. Мещанският районен съд на Москва глоби Овсянникова с 50 хиляди рубли по член от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация за дискредитиране на руските въоръжени сили.

Превод: GlasNews

Жена нахлу в телевизионно студио на програма „Время" с плакат против войната СНИМКА