Руските войници, които участват в инвазията в Украйна, се намират в “тоталан безпорядък”, ако се съди по звукозапизи на британска разузнавателна компания, пише “Дейли мейл”.

Прихванатите съобщения показват, че някои части отказват да се подчиняват на командите за обстрел на градове в страната и се оплакват от липсата на храна и гориво. Радиосъбщенията са с дължина от близо 24 часа и са събрани от компанията ShadowBreak от началото на инвазията миналата седмица.

В един от подслушаните разговори, войник звучи така сякаш се е разплакал, а в друг армеец е загубил контрол и с ярост пита кога ще дойде храната и горивото.

"Тук сме от три дни! Кога нещата най-накрая ще са готови", крещи той на висок тон.

В трето съобщение същият войник говори с колега от команден център и му припомня, че не може да използва артилерия в цивилни ареи, докато местните, които определя като "добри", не напуснат.

Основателят на ShadowBreak, 26-годишният Самуел Кардило, разказва, че записите са му пратени от аматьори на терен, които прихващали информацията с антени.

"Това, което открихме, е че Русия действа без план, тотален безпорядък е", споделя Кардило.

"Те нямат идея къде отиват и как наистина да комуникират помежду си правилно", твърди той и продължава: "Има периоди, в които ги чуваме да плачат, а в други – да се обиждат. Показателни признаци на нисък боен морал".

За Кардило някои от съобщенията са доказателство за извършени военнопрестъпления. Те разкриват заповеди за стрелба с ракети в цивилни райони.

От друга страна в мрежата се разпространяват видеокадри на руски войници, които се връщат в Русия, след като са капитулирали. Според украинските медии цели части изоставят оръжието си или се предават.

Друг знак на ниското желание за участие в конфликта е, че старши офицер от силите за защита на САЩ, има данни, че войници пробиват дупки в резервоарите на машините си, за да изтече горивото и да не продължат нападението.

Някои части на армията на Русия използват аналогови радиа тип "уоки-токи", което прави кореспонденцията лесна за прихващане.

От своя страна военните сили на Украйна нямат проблеми със заглушаването на комуникациите на противника си. Дори има случаи, в които пускат в ефира записи на националния си химн.

Това, което също влияе на бойния дух на частите, е че им е било казано, че ще срещнат малка съпротива в Украйна. Докато действителността се оказва друга.

В мрежата бяха разпространени много видеа, в които се вижда, че украинци се опитват да блокират пътя на бронираните колони и провокират руските войници, като ги питат защо са нахлули в страната им.

Властите в Украйна разпространиха и множество кадри на заловени руски войници.

Видеозаписите показват “деморализирани” военнопленници, заловени след опитите да проникване в Киев и Харков. В Телеграм дори е създаден специален канал, в който родителите на войници да търсят своите синове.

Жена се скара на руски войник, а танк прегази кола ВИДЕО

След атаката на площада на Свободата в Харков Русия вече е терористична държава

Много от пленените войници обясняват пред украинците, че са мислили, че участват в учение и дори не са знаели, че са проникнали на територията на Украйна.

Междувременно Военното министерство на Русия за пръв път потвърди, че в неговите редици има загуби. Генерал-майор Игор Конашенков не даде точни цифри, но обяви, че те са многократно по-малки от щетите, които е понесла армията на Украйна. През това време от украинска страна обявиха, че убитите войници на Русия са поне 5300.

Ако тази информация се потвърди, войната между двата братски народа ще се превърне в един от най-кървавите конфликти в Европа след края на Втората световна война.

САЩ: Напредването на руските части към Киев се е забавило, тече прегрупиране

Превод: GlasNews.bg