"Криминална авантюра" - така руският президент Владимир Путин нарече случващото се в момента в Русия и остро го осъди, като нарече онези, които стоят зад него "предатели", но без да споменава конкретно частната военна групировка "Вагнер".

Обръщението на Путин беше предварително записано и продължи няколко минути.

Той предупреди, че онези, които се опитват да разделят Русия ги очаква "неизбежно наказание", предаде БНТ. Заложено е бъдещето на Русия, а действията на онези, които по някакъв начин участва в събитията от последните часове, нарече "нож в гърба".

Силите за сигурност са получили необходимите заповеди, в много руски региони, включително в Москва, се провеждат антитерористически операции, каза още Путин.

"Тези, които бутат Русия към преврат, ще отговорят за действията си", каза руският президент, като заяви, че е извършена измяна.

"Прекалено големите амбиции доведоха до предателство и измяна. Всяването на всякакъв смут е смъртоносна заплаха. Нашите действия ще бъдат брутални. Всеки, който съзнателно е поел по пътя на предателството, шантажа и е подготвял въоръжения метеж, ще понесе своето неизбежно наказание. Организаторите на метежа ще отговарят за предателството към родината", каза Путин. 

Ситуацията в град Ростов на Дон остава сложна. Блокирана е работата на органите на управление, но ще бъдат предприети действия по стабилизирането на обстановката, заяви още руският президент.

Началникът на руските наемници Евгений Пригожин заяви в събота, че бойците му от "Вагнер" са преминали границата на Русия от Украйна и са готови да се изправят "докрай" срещу армията на Москва, часове след като Кремъл го обвини във въоръжен метеж.

Още за ескалацията на напрежението - четете тук:

Гражданска война в Русия? Отцепиха Кремъл и ключови сгради

Случващото се в Русия е бунт, а не гражданска война

"Вагнер" свали руски военен хеликоптер

Пригожин: Ростов на Дон е под наш контрол ВИДЕО

Самолетът на Лукашенко излетя от Беларус за курортен град в Турция