Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че ако Западът позволи на Киев да използва оръжия с по-дълъг обсег на действие за поразяване на руски цели, би означавало, че НАТО воюва с Русия.

Путин направи изказването си в момент, когато висши дипломати на САЩ и Великобритания обсъждат облекчаване на правилата за стрелба със западни оръжия в Русия, за което Киев настоява повече от две години и половина след началото на настъплението на Москва.

„Това би променило в значителна степен самото естество на конфликта", каза Путин.

„Това би означавало, че страните от НАТО, САЩ, европейските страни са във война с Русия", добави той, цитиран от Moscow Times.

Ако случаят е такъв, тогава, отчитайки промяната в характера на конфликта, ще вземем съответните решения въз основа на заплахите, с които ще се сблъскаме", заяви Путин.

"Разрешаването на Киев да нанесе удар в дълбочина на Русия, е решение за това дали страните от НАТО са пряко въвлечени във военния конфликт или не", посочи още той.

Коментарите му дойдоха в момент, когато Киев настоява Западът да предостави по-мощни оръжия с по-малко ограничения, тъй като Русия продължава настъплението си в Източна Украйна.