Русия представи нов дрон, наречен "Жокер", който може да спи или изпада в хибернация за дълги периоди, преди да атакува, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Проектиран да избягва електронни датчици, дронът "Joker" може да бъде в готовност за атака часове, дни или седмици преди операторът му да го събуди, за да го задейства.
 
В доклад се обяснява как дронът може да се окаже ключов в Украйна.
 
Спящи дронове убийци

„Инструментът за хибернация на FPV дронове от линията „Joker“ и нейния топ модел Ultimatum е разработен и внедрен в Централното конструкторско бюро. Дрон с хибернатор може да заеме позиция за атака в продължение на няколко седмици.“ Това обясни Дмитрий Кузякин, генерален директор на Центъра за интегрирани безпилотни решения.

"По правило се избират приоритетни цели - покриви на сгради или други високи конструкции. Когато дойде моментът, той не трябва да преодолява дистанцията за целта", добави той.
 
Кузякин също така обясни, че използването на инструмента за хибернация може да намали времето, необходимо за подготовка на устройството за атака. „Времето за полет се спестява. Между включването на дрона и атаката минават няколко секунди, което не оставя шанс за изстрелване на системи за противодействие. Един FPV пилот може да постави, след това да се „събуди“ и последователно да задейства до 15 „спящи“ дрона,“ каза още.

Продължаващият конфликт в Украйна доведе до нарастващо използване на дронове на бойното поле и дронът "Жокер" е естествено развитие на тази тенденция. В момента небето на Украйна е пълно с безпилотни летателни апарати, които и двете страни използват за идентифициране на цели с помощта на евтини дронове.

Превод: GlasNews.bg