Във видео във Facebook руският посланик Елеонора Митрофанова предупредr официалните българскитe власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти "едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен".

Ето какво заяви руският дипломат:

"Във връзка с засягащите българското общество въпроси, свързани с доставките на руското гориво в страната, бихме искали да подчертаем, че Русия винаги е била надежден гарант на енергетическата сигурност от световно ниво. Ние високо ценим това реноме, макар че сме готови за сериозно противопоставяне в енергийната сфера. Засега доставките на енергоносители в България се извършват непрекъснато и в пълен обем", посочва още тя. 

Митрофанова отново подчертава, че руските действия са специална военна операция на Въоръжените сили на Руската Федерация по демилитаризацията и денацификацията на престъпния киевски режим, който в продължение на осем години води война срещу населението на Донецката и Луганската Народни Републики.

"Дискриминиращата политика на Киев накара носителите на руския език и култура да скриват убежденията си предвид заплахата от наказателно преследване. Днес неонацистите продължават дейностите, насочени към пълно или частично унищожаване на рускоговорещото население, фактически, геноцид. На 14 март Въоръжените сили на Украйна нанесоха по центъра на Донецк удар с използване на касетъчни бойни припаси, забранени от международното право. Ракетата беше свалена от силите на ПВО, благодарение на което се получи да се изгбегнат катастрофални жертви. Въпреки това, 21 души са загинали, 28 души са сериозно ранени, включително деца, жени и възрастни. Съжаляваме, че западните медии заобиколиха тази трагедия, редки съобщение започваха с думите "според непотвърдени данни на Министерството на отбраната на Русия". Този едностранен подход на медиите, за съжаление, се прилага отдавна", казва руският посланик. 

По думите й на 16 март бойците на батальона „Азов“ са взривили сградата на драматичния театър в Мариупол. Неонацистите са задържали заложници в долните етажи на сградата, горните ги използваха като огневи точки. При това руската авиация не изпълняваше задачи, свързани с удари по наземните цели в град Мариупол, сградата на театъра никога не се разглеждаше като цел. Опитите да се обвини Русия в този удар е старателно подготвена провокация.