Дмитрий Рогозин направи това изявление, не твърде сдържано, в отговор на новините за нови западни санкции, които ще засегнат руската аерокосмическа индустрия. 

Великобритания налага нови сериозни санкции срещу Русия

Според идеята на президента на САЩ Джо Байдън, още на първия етап на санкциите, руската космическа индустрия няма да получи до 50 процента от високотехнологичните продукти, които са й необходими за нормална работа. В бъдеще санкциите могат да бъдат затегнати до пълно прекратяване на сътрудничеството. 

Извънредно изявление на Байдън за Украйна НА ЖИВО

„Ако блокирате сътрудничеството с нас, кой ще спаси МКС (международната космическа станция) от неконтролирана орбита да падне на територията на Съединените щати или Европа? МКС не лети над Русия, така че всички рисковете са ваши.” 

Между другото, МКС е включена в Книгата на рекордите на Гинес като най-скъпия обект, създаден от човека в човешката история: общата цена на станцията се оценява на 150 милиарда долара. Освен това това е най-посещаваният обект в историята на астронавтиката, движещ се в околоземна орбита: през двадесет и няколко години от съществуването на МКС, около 240 астронавти от Русия, САЩ, Япония, Канада, Великобритания , Южна Корея, Казахстан и редица други страни са го посетили. 

Европейският съвет с нови санкции срещу Русия. Какви са те?