Всекидневният живот на руснаците се е променил драстично за малко повече от две седмици след началото на агресията на Москва в Украйна, наложените западни санкции и масовото оттегляне на западни фирми. Ефектът на наказателните мерки едва започва да се усеща, но вече води до повишение на цените, страх от безработица и усещане за пълна изолация.

Цените на храните са скочили с 2,2% само в първата седмица на инвазията заради срива на рублата, което не се е случвало от 1998 г., разказва репортаж на Би Би Си. В столицата Москва все още не се виждат празни рафтове, но обикновените ѝ жители дори не смеят да си помислят колко скъпо ще стане да се препитават в бъдеще. “На 20 февруари направих поръчка за продукти и платих за тях 5500 рубли, а 10 дни по-късно същата поръчка вече ми струваше 8000 рубли”, разказва живеещ в Москва европейски гражданин и добавя, че цената на млякото например е скочила двойно.

Захарта и зърното са поскъпнали в края на февруари с 20% в сравнение с миналата година. Някои вериги са принудени да налагат лимити на количествата от основни продукти като захар, брашно, олио, които един човек може да напазарува. Причината е, че много хора са започнали да се запасяват както с храни, така и с лекарства. Медикаментите не са обект на санкции, но заради спрените курсове на корабните компании се очаква голям дефицит. Същото се отнася за вносните детски храни.

Руснаците вече няма откъде да се сдобият с айфони, с мебели от ИКЕА, с маркови маратонки от “Найк” или с пуловери от “Зара”, защото всички тези компании и много други се изтеглиха от техния пазар. От началото на войната телевизорите и компютрите са с 10% по-скъпи, освен това се разграбват с шеметна скорост, за да не изчезнат съвсем. За 2 седмици цените на резервните части за автомобили и средствата за поддържането им като маслата са скочили двойно, разказа рускиня, която се е представила като Даря. “Макдоналдс” е сред първите западни компании, открили заведения в СССР преди няколко десетилетия. Сега само за броени дни веригата затвори всичките си 847 руски ресторанта.

“Поддръжниците на Кремъл няма да бъдат засегнати от санкциите, защото те не купуват скъпи западни стоки”, твърди Владимир от Саратов.

Собственици на малки фирми се оплакват, че клиентите им намаляват, а в същото време наемите, поддръжката, чистенето са скочили с 30%. При това положение фалитите изглеждат неизбежни. Редица компании не успяват бързо да открият руски заместител на вносните продукти, с които работят, и също може да се окажат със затворени врати. Притежателка на верига от езикови училища се оплаква, че за нея работят учители от чужбина, на които няма как да плаща заради замразяването на банковите трансфери, нито пък учениците от чужбина могат да си платят таксите. “Всеки нов ден сме като на пожар, започваме с нова криза”, споделя тя. Zoom е блокиран и няма как да се провеждат уроците с международните групи, а онлайн платформата ѝ се поддържа от компания в Украйна.

Повечето от събеседниците на Би Би Си, чиито имена са променени, признават, че се чувстват като изгубени не само заради провала на бизнеса, който са градили с години, но и заради дълбокия шок в личния им живот. Връзките им с останалия свят стават все по-ограничени – социални мрежи като фейсбук, туитър, инстаграм, “Тикток” или сами прекратиха услугите си, или бяха блокирани от руските власти, за да не се разпространява антивоенно съдържание. Онези, които имат близки в чужбина, няма как да пътуват да ги видят, защото полетите от и за Москва от повечето западни страни са прекратени, пише 24 часа.

Към това се добавя огромният страх от предстояща масова безработица. Призракът на гигантските опашки от времето на разпадането на СССР кара много хора да се молят това да не се повтаря. Такива опашки обаче вече се извиха пред банкоматите и банките въпреки уверенията на властите, че са взети всички мерки за осигуряване на стабилност на финансовата система. От 10 март “Виза” и “Мастъркард” спряха операциите си в Русия.

Има също страхове от повишаване на престъпността заради нарастващата бедност. Според руски икономисти, цитирани от блокираната в Русия медия “Медуза”, около 20% от работещите е възможно да се озоват на улицата в близките седмици и месеци.

Все още са малко тези, които се осмеляват да обявят, че винят за всичко това Путин. Повечето получават информацията си единствено от прокремълските медии, които ги облъчат с пропаганда, затова хвърлят вината изцяло върху Запада. Някои изобщо не знаят какво точно се случва в Украйна, други не искат да знаят, за да не си задават тревожни въпроси. Руски опозиционни медии, които успяха да прехвърлят дейността си на платформи, до които правителството няма достъп, смятат, че безразличните са не по-малко виновни от режима за агресията.

Има и такива, които не одобряват войната, но пазят мнението си за себе си заради опасността да се критикува висшето държавно ръководство и особено президентът. По-смелите излизат на улиците, но бързо са прибирани по арестите от въоръжени до зъби спецчасти с буквата Z на каските си. Според в. “Дейли мейл” от началото на войната в 112 руски града са задържани над 14 хил. души.  Западните правителства се надяват санкциите да предизвикат недоволство, което да доведе до промяна в политическите елити, но и да се случи, това ще отнеме време. Никой не знае какво точно ще стане в бъдеще, обаче се предполага, че икономическият крах на Русия ще е тежък и продължителен. Наскоро МВФ обяви, че страната е изправена пред реална опасност от дефолт.

На повърхността може и да не забележите какво става в Москва, казва Даря. Кафенетата и ресторантите са пълни, метрото работи, задръстванията в центъра са навсякъде. Това, което не се вижда обаче, са протестите, претърсванията, напускането на страната от креативните хора.  Според западни медии десетки хиляди руснаци, най-вече млади и високообразовани специалисти и представители на средната класа, са избягали в чужбина заради несигурността и нежеланието си да се асоциират с режима, започнал кървавата и заклеймена от целия свят война в Украйна. Част от тях признават, че са искали да емигрират отдавна и са взели решението само за ден-два след началото на бойните действия.

Голяма вълна на заминаващи е имало след появата на информация, че в Русия може да бъде обявено военно положение и на мъжете да бъде забранено да напускат границите. Мнозина от новите емигранти отиват в Истанбул и оттам организират групи за подкрепа, които да помогнат и на други руснаци да емигрират, разказва “Ню Йорк таймс”. Има напускащи към Грузия, Армения, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан. На границата с Латвия, отворена само за притежатели на европейски визи, се чака с часове. 

Съдбата на тези руснаци също не е лека. Те не бягат от война и кръвопролития, но за разлика от украинските бежанци, на които целият свят се организира да помага, на тях се гледа с подозрение и дори неприязън. Според “Медуза” грузински наемодатели (в Грузия от началото на войната са пристигнали над 20 000 емигранти от Русия) изрично посочвали, че не дават квартири на руснаци и беларуси.