Стана известно кога ще бъде публикувано интервюто на руския президент Владимир Путин, което той даде на американския журналист Тъкър Карлсън.

За това съобщи самият американец. В анонс към публикацията пише: „Тъкър Карлсън интервюира Владимир Путин... утре, 8 февруари в 18:00 ET.“

Newsweek: Тъкър Карлсън интервюира Путин ВИДЕО

На този фон стана известно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е извършила наблюдение на Карлсън, след като научила за намерението му да интервюира Путин. Това съобщи в канала си в YouTube журналистът Клейтън Морис.

Той отбеляза, че разузнавателните агенции са започнали наблюдение на Карлсън миналата година, докато той все още е работил във Fox News. В същото време още тогава той искал да вземе интервю от руския лидер.

Разузнаването в администрацията на Байдън не искало това да се случи и започнало да шпионира журналиста и след това провокирало "изтичане" на електронните му съобщения.

Друг американски журналист - Алекс Джоунс, каза в социалните мрежи, че интервюто на Карлсън с Путин е продължило два часа и се получило "епично". Джоунс потвърди, че разговорът няма да се забави и ще бъде пуснат скоро.

„Това интервю ще остане в историята. Ние се опитваме да спрем Третата световна война“, отбеляза кореспондентът.

Песков обясни защо Путин е дал интервю на Тъкър Карлсън

В същото време според Washington Post Кремъл иска да се намеси в политиката на Вашингтон, като използва „разрива” в американското общество. 

Медията съобщава, че решението да се съгласи на такъв разговор показва, че руският президент е заинтересован от установяване на контакти с „деструктивния MAGA елемент“ сред „червените“.

Освен това това е още едно потвърждение, че Москва все още се надява, че републиканецът Доналд Тръмп ще може да се върне в Белия дом след победата на изборите през 2024 г. и да продължи политиката си на блокиране на военната помощ за Украйна.

"Путин се изобразява като защитник на традиционните консервативни ценности, демонстрирайки "общи възгледи" с консерваторите Тръмписти, които се противопоставят на полово неутралните тоалетни. Той многократно е говорил подигравателно за западната подкрепа за правата на транссексуалните", отбелязват авторите на материала.

Те отбелязват, че руските власти са потискали свободата на словото, забранявайки всички публични прояви на ЛГБТ+ идентичността и осъждайки стотици антивоенни активисти, критици, феминистки, адвокати и културни дейци на затвор.

„Републиканците, подкрепящи Тръмп, са естественият съюзник на Путин по ЛГБТ+ и други въпроси“, се казва в статията.

Освен това Кремъл се стреми да използва разделенията сред американците и да се намесва в политиката на Вашингтон. За тази цел руски инструменти като фабрики за тролове и червени активи може да работят под ръководството на Тръмп.

"Карлсън е умен и дневният му ред е ясен. Той и Путин ще работят брилянтно заедно, за да подкрепят фалшивия наратив за Украйна, да отслабят Байдън и да укрепят Тръмп...", се казва в статията. "Това тяхно съвместно "креативност" може да бъде най-ефективният и най-„най-токсичният пропаганден видеоклип, правен някога“.