Американското разузнаване смята, че не е имало отравяне на руския милиардер Роман Абрамович и няколко други членове на групата за преговори между Русия и Украйна. Това заяви представител на САЩ в коментар пред Ройтерс.

Според разузнавачите гаденето на членовете на делегациите е било причинено от фактор на околната среда, а не от отравяне.

„Разузнаването категорично предполага, че е свързано с околната среда“, каза източникът, пожелал анонимност.

Той не разкри подробности.

В същото време п рессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че твърдението за предполагаемото отравяне на руския бизнесмен Роман Абрамович не е вярно. Той нарече тези съобщения част от информационния саботаж.

„Това е част от информационната кампания, част от информационния саботаж, това е част от информационната война. Тези доклади определено не са верни“, каза той.

Кой опита да отрови Абрамович? И наистина ли е имало отравяне?

Позовавайки се на хора, запознати с инцидента, Wall Street Journal и разследващата агенция Bellingcat съобщиха, че милиардерът, близък до Путин, Роман Абрамович и няколко други преговарящи е показал симптоми на възможно отравяне в началото на срещата.

Източници обвиняват за възможното отравяне привържениците на твърдата линия в Москва, които уж са искали да саботират мирните преговори.

Кореспондентът на Guardian Шон Уокър, позовавайки се на осведомен източник, каза, че в резултат на химическо отравяне Абрамович е загубил зрението си за няколко часа и е бил откаран в Турция за лечение.

Впоследствие Би Би Си отрече собствения си материал, в който се твърди, че представителят на Абрамович потвърждава отравянето му.

Абрамович даде на Путин бележка от Зеленски. Какво ли пише в нея?

Абрамович е получил одобрение от Путин за преговори с Киев