Специализираното полицейско подразделение в Мемфис, част от което са били петимата полицаи, обвинени, че са пребили до смърт Тайър Никълс, беше разпуснато на фона на протести в цялата страна снощи, предаде Ройтерс.


Полицейското управление съобщи в свое изявление, че за постоянно прекратява работата на специализираното подразделение, след като началникът на полицията разговарял с членове на семейството на Никълс, лидери на общността и полицейски служители. Говорител на полицията потвърди, че и петимата полицаи са били част от подразделението. Срещу тях бяха повдигнати обвинения в убийство, нападение и отвличане, отбелязва БТА.

Протести и безредици в САЩ заради убития чернокож

В четири видеоклипа, публикувани в петък, се вижда как полицаите нанасят побой на Никълс, въпреки че той изглежда не представлява заплаха.

Семейството на Никълс и официални представители изразиха възмущение и скръб, но призоваха протестите да останат мирни.

Специализираното полицейско подразделение е било създадено през октомври 2021 г., за да се съсредоточи върху горещите точки на престъпността в Мемфис. Критиците казват, че подобни специализирани подразделения могат да бъдат прекалено склонни към употребата на насилие, посочва Ройтерс. Смъртта на Никълс е поредният случай, в който полицията използва прекомерна сила срещу чернокож.

Полицаи пребиха до смърт чернокож мъж