Администрацията на САЩ разработи вътрешни насоки за служители на разузнаването, за да забрани предаването на информация в Украйна за местонахождението на ръководителите на руските въоръжени сили, както и всякакви данни, които биха могли да помогнат на Киев да атакува руски цели извън Украйна. За това пише Washington Post (WP), позовавайки се на източници.

Според събеседниците на вестника първата забрана не се отнася за данни за местоположението на руски офицери на територията на Украйна, включително генерали, ефектът й е по-скоро ограничен до данни за висшето ръководство на въоръжените сили на РФ, напр. министърът на отбраната Сергей Шойгу или началникът на Генералния щаб Валери Герасимов.

Втората забрана, според WP, има за цел да гарантира, че „САЩ няма да станат участник в атаките, които Украйна може да предприеме вътре в Русия“. По-специално, според нея, тези опасения принудиха администрацията на САЩ да отложи плановете за доставка на бойни самолети през Полша, които Украйна може да използва за нанасяне на удари по руска територия.

Припомняме, по-рано The New York Times, позовавайки се на високопоставени американски служители, написа, че САЩ са предоставили на Украйна разузнавателни данни, които са довели до смъртта на руски офицери. Колко души са загинали, не се уточнява. По-късно Пентагонът отрече тази информация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Кремъл знае, че американското разузнаване предава данни за позициите на руската армия на въоръжените сили на Украйна.

Превод: GlasNews

САЩ е дала информация на Украйна, за да потопят крайцера "Москва"

САЩ ще дава още разузнателна информация на Украйна

Байдън нарече помощта за Украйна контрапродуктивна и обвини Пентагона