Американски ветеран залови крокодил с помощта на контейнер за боклук, а после го пусна в езеро до дома си.

Смелата постъпка бе заснета на видео от впечатлени очевидци.

В записа може да видим как Ейджин Бози е в единоборство с огромното влечуго, а единственото му оръжие е голям пластмасов казан.

Мъжът някак си успява да надхитри влечугото и да го накара да влезе в капана.

Крокодил нападна и погълна летящ дрон ВИДЕО

"Взех коша и знаех, че ако отворя капака той ще си помисли, че е уста на хищник иможе да отстъпки. Така и стана. Избутах го и после успях да го вкарам вътре, по безопасен за него начин", разказва Бози, чиято постъпка се радва на засилен медиен интерес.

Крокодилът се оказал силен противник и Ейджън бил изненадан от мощта му. След като го заловил решил да изчака известно време влечугото да се поуспокои.

После той преместил казана с улова си до малко езерце, което се намира недалеч от дома му. Там той освободил животното по сходен начин – оставил контейнера на земята и след няколко силни удара по дъното крокодилът се впуснал към свободата и бързо-бързо се скрил в храстите.

Постъпката на ветерана без съмнение е изключително смела и е зарадвала неговите съкварталци, но специалистите я осъждат.

Според тях ситуацията е била опасна и рискована: "Алигатор с този размер, с лекота може да събори човек на земята, да откъсне крак или ръка, или човек поне да нанесе сериозни рани", смята Исак Ремпи.

Откриха останките на изчезнал мъж в корема на алигатор

След като видеото добива популярност, постъпката на  ветерана попада под вниманието на Щатската служба по запазване на дивите видове. Членове на комисията дори отиват в дома на Бози, но решават да не го наказват за стореното – в крайна сметка влечугото е живо и здраво и се радва на свободата си.

Наглед странното действие на властите е съвсем резонно, във Флорида алигаторите пападат под защита на закона. Щатски служби дори провеждат разяснителни кампании, които да помогнат на местните да съжителстват с една от страшните емблеми на Флорида.

Хората са предупредени например - да не изхвърлят риба и месо край домовете си и да не хранит влечугите. Сред другите насоки, попада плуването само в обозначени безопасни зони и важни разяснения за поведението на хищниците. Например, че те се охлаждат с отворена уста и тогава зейналата паст на крокодила съвсем не означава заплаха.

Дори и при тези полезни съвети обаче срещата с влечугите често не минава мирно и инцидентите са налице.

Говорят близначките, нападнати от крокодил СНИМКИ

Превод: GlasNews.bg