28-годишният Лий Уудс от Инвърклайд, Шотландия, се представял за здравен работник и влязъл незаконно в университетската болница „Кралица Елизабет“ в Глазгоу. Мъжът е бил облечен в униформа и атрибути на британската национална здравна система NHS.

Както установи разследването, от март до юли 2023 г. Уудс се движел свободно между различни отделения на лечебното заведение, по-специално детското спешно отделение и интензивното отделение. Мъжът свободно общувал с персонала и дори поискал дезинфектант назаем, докато измамата му не беше разкрита от един от истинските служители на болницата.

На подсъдимата скамейка заподозреният призна вината си за нарушаване на обществения ред, пише Daily Record. Съдия Алън Макай му даде условна присъда от три месеца и му нареди да премине психологическа оценка и му забрани да се представя за медицински специалист, да носи подходящо облекло или да разказва на непознати за своя „опит“ от работата в болницата. За нарушаване на тези условия Уудс е изправен пред реален затвор.

По време на разпита измамникът настоя, че е бил доброволец в болницата и има право да бъде там, но съдията постави под съмнение неговата версия, тъй като това не обяснява наличието на фалшиви документи, униформи и други принадлежности.

Следващото съдебно заседание е насрочено за края на май.