Якутският регион в Северен Сибир е едно от най-негостоприемните и студени места на Земята - температурите тук понякога могат да достигнат невероятните -70°C, но това не пречи на живота да процъфтява в такива условия.

Изследователите са установили, че дори при такива екстремни условия някои животински видове успяват да процъфтяват. Например якутските коне, със своята зимна козина, приведено тяло и къси крайници, са изненадващо добре адаптирани към мразовития климат - учените смятат, че имат полезен трик в ръкава си.

За да се справят с екстремни метеорологични условия, сибирските коне са развили способността да намаляват скоростта на метаболизма си и да понижават основната си телесна температура, пише IFLScience. Не е тайна, че някои животни, които спят зимен сън, правят същото, като любопитните арктически земни катерици.

Разликата е, че презимуващите животни са неактивни през този период, докато якутските коне продължават да се движат и да си вършат работата. Учените са нарекли това странно умение на конете „хибернация в изправено положение“. Освен това, доколкото науката знае, никоя другя конскя порода не прави нещо подобно.

Също толкова удивително, казват изследователите, е скоростта, с която конете са развили метаболитни, анатомични и физиологични адаптации. Всъщност това е един от най-бързите случаи на адаптация към екстремни температури в Арктика, за които учените знаят. По време на изследването учените са анализирали геномите на съвременните якутски коне, както и фосили, датиращи от началото на 19 век, както и останките на коне, живели на Земята преди около 5200 години. След това учените сравняват пробите с геномите на късния плейстоцен и съвременните коне на Пржевалски.

Резултатите показват, че съвременните якутски коне не произлизат от местните коне, които преди са обитавали региона. Вероятно са пренесени тук след миграцията на якутите преди няколко века. Така учените смятат, че тази удивителна способност се е развила в местните коне изключително бързо – само за няколкостотин години, което е изненадващо бързо от еволюционна гледна точка.