Час и шест минути след излитането си днес новата европейска ракета "Ариана 6" изведе в орбита микроспътниците, които носеше. Този успех при първия полет на ракетата носител бе посрещнат с бурни аплодисменти и възторжени възгласи в космическия център Куру във Френска Гвиана.

"Това е исторически ден за Европейската космическа агенция и за Европа", заяви генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер.

Този успех бележи възобновения капацитет на Европа за самостоятелен достъп до космоса, но той ще бъде пълен едва когато горната степен на ракетата се върне обратно в атмосферата, както е планирано, към три часа след изстрелването, отбелязва АФП.

Това е първият път от близо година, в който Европа изстрелва ракета.

Предшественикът на „Ариана 6“, „Ариана 5“, беше изтеглен от употреба през юли миналата година. Изстрелването на новия модел вече беше отложено с четири години.

Полетът е от решаващо значение, защото към момента ракетата за многократна употреба „Фалкон 9“ на компанията „Спейс Екс“ е единствената действаща алтернатива за изстрелване на големи сателити в Космоса, предаде БТА.

Първият търговски полет на „Ариана 6“ е планиран за по-късно тази година и вече има 30 поръчки за изстрелване. Планирано е „Ариана 6“ да извършва девет изстрелвания годишно.