"Путин няма да спре до Украйна, цяла Европа е заплашена", заяви американският президент Джо Байдън, който пристигна във Франция, за да участва в церемониите за 80-годишнината от десанта в Нормандия

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит посрещнаха Байдън и съпругата му Джил на Триумфалната арка в Париж в началото на визитата на американския лидер във Франция. Двамата президенти положиха венец на гроба на Незнайния войн, предаде Ройтерс.

По-късно двамата лидери разговаряха на терасата на Елисейския дворец. Войната в Украйна беше сред основните теми на срещата.

На пресконференция с френския президент Еманюел Макрон американският президент приветства спасяването на четирима заложници на Хамас от Израел.

"Няма да спрем да работим, докато всички заложници не се върнат у дома и не бъде постигнато прекратяване на огъня", заяви Байдън.

Франция и САЩ ще удвоят усилията си, за да избегнат ескалиране на ситуацията в Близкия изток, особено в Ливан, където е необходимо спешно да се намали напрежението между Израел и "Хизбула", каза на свой ред Макрон.

Френският президент заяви, че Париж и Вашингтон виждат и стратегия за ескалация от страна на Иран в региона и са решени да упражнят необходимия натиск, за да спрат тази тенденция.

Франция ще работи заедно със САЩ за "ресинхронизиране" на американската и европейската икономики, каза също Макрон и добави, че е повдигнал по време на разговорите си с президента Байдън и въпроса за американския закон за намаляване на инфлацията, станал повод за загриженост в Европа.