Египет ще се снабдява с почти половин милион тона пшеница от България и Франция, след като Москва блокира доставките на руско зърно, съобщава „Блумбърг“ по информация на свои източници.

Москва е възразила срещу ценообразуването на сделката с висококачествена пшеница, заявиха източниците, помолили да не бъдат идентифицирани.

За втори път през последните няколко месеца закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е поставено в смут, тъй като властите в Москва се опитват да наложат неофициален минимален ценови праг, предаде БГНЕС.

Трима души загинаха в Украйна: бяха затрупани под 100 т зърно

В началото на септември министърът на снабдяването Али Ел-Мосихи заяви, че египетският Генерален орган за снабдяване със суровини се е съгласил да закупи 480 000 тона руска пшеница в рамките на преки преговори.

Сделката беше сключена на цена от 270 долара за тон - по-ниска от неофициалния ценови минимум, който руските власти се опитваха да наложат по това време. Няколко дни по-късно Египет заяви, че на търговеца на зърнени култури Solaris ще бъде предоставена възможността да доставя зърно от всякакъв произход.

Край с протеста! Стискат си ръцете, гасят тракторите

Руските пристанища за зърно са препълнени след две поредни богати реколти, което я превръща в доминиращ превозвач и ценообразувател на световния пазар. Но пренасищането на предлагането оказва натиск върху местните цени, което кара официалните лица да наложат минимални цени, за да подкрепят пазара. Прилагането на този ценови лимит е непоследователно.