Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро беше хоспитализиран в американска болница с остра болка в корема. Това пише вестник Globo, позовавайки се на свои източници.

Според съобщения в медиите сега бившият бразилски лидер е в болницата AdventHealth Celebration в Орландо, Флорида.

Силите за сигурност в Бразилия са задържали над 1500 души, след като поддръжници на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро щурмуваха ключови сгради на властта в столицата Бразилия в неделя вечерта.

Хиляди нахлуха в парламента и щурмуваха президентството и върховния съд с искане армията да се намеси в полза на Болсонаро, който вече не е на власт, след като левият Луис Инасио Лула да Силва встъпи в длъжност на 1 януари.

Болсонаро отхвърли деянията на поддръжниците, като заяви, че те нарушават закона, макар всеки да има право на мирни протести. Той публикува съобщението от Флорида, след като преди над седмица замина за Съединените щати и не участва в предаването на властта. В изявление Болсонаро също така отхвърли всички обвинения от властта в Бразилия, че има нещо общо с щурма.

След спекулации къде точно се намира обаче съпругата му съобщи, че той е приет в болница с чревни проблеми. По думите ѝ Болсонаро е хоспитализиран с болки, произтичащи от атаката, при която бе намушкан с нож по време на предизборната кампания през 2018 г.

Американският президент Джо Байдън е под натиск от партията си, където някои членове искат Болсонаро да бъде изгонен от страната, тъй като не смятат, че трябва да е във Флорида. Съветникът за националната сигурност Джейк Съливан заяви, че САЩ не са получили официална молба от бразилското правителство, свързана с визата на Болсонаро.

Междувременно Върховният съд нареди лагерите пред щаба на армията в столицата Бразилия, както и на други места, да бъдат премахнати. Отстранен е и губернатор, който не наредил да бъде отрязан пътят на екстремистите.

Припомняме, че вчера, 8 януари, привърженици на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро по време на протестите превзеха сградата на Конгреса в столицата на Бразилия, президентския дворец и други административни сгради. Това се съобщава на уебсайта на портала G1. Полицията разпръсква протестиращите с газ и шумови гранати.

Военната полиция се опита да задържи протестиращите с лютив спрей, но те пробиха охранителната верига около Националния конгрес. Някои кадри показват как автомобилът на националните сили пада във фонтана на Конгреса.