Британското правителство заяви днес, че подготовката за евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение ще бъде "работен приоритет", предадоха световните агенции.

Според кабинета Великобритания ще започне да осъществява планове за Брекзит без сделка, а обществеността и бизнесът трябва да се подготвят за тази възможност.

Министрите се съгласиха, че е дошло време да се засили подготовката за Брекзит без сделка, каза правителствен говорител. По думите му обаче излизането на Великобритания от ЕС през март догодина със споразумение продължава да бъде най-вероятният сценарий.

"Правителството се съгласи, че след като до нашето излизане от ЕС остават само малко повече от три месеца, вече сме достигнали момента, при който е необходимо да засилим своите приготовления. Това означава, че вече ще задействаме останалите елементи от нашите планове за случай без сделка", заяви той.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза, че правителството продължава да е ангажирано с осигуряване на сделка за излизането на Великобритания от ЕС, но трябва да е готово за възможността да няма споразумение.

"На правителственото заседание днес ние се съгласихме, че подготовката за "без сделка" ще бъде работен приоритет в правителството, но нашият цялостен приоритет остава осигуряването на сделка", заяви той.

Според него възможността за внезапен Брекзит би трябвало да бъде възприемана доста по-сериозно от фирмите.

По думите му "едно отговорно правителство се подготвя за възможността да напуснем без сделка".

Министърът на отбраната Гавин Уилямсън каза, че около 3500 войници ще бъдат в готовност да помогнат на правителството да се справи с евентуален хаос в случай на Брекзит без сделка.

Той заяви, че макар армията да не е получила официално искане за оказване на помощ, "това, което ще направим, е да имаме в готовност 3500 военнослужещи, включително редовни и запасни, за да подкрепят което и да е правителствено ведомство в случай на нужда при непредвидени обстоятелства". /БТА/