От миналата пролет военните на украинската армия използват за комуникация сателитните интернет терминали SpaceX Starlink на Илон Мъск.

Оборудването на компанията, доставено в Украйна, позволява на въоръжените сили на Украйна да поддържат връзка дори при липса на мобилни комуникации и интернет.

В момента около 20 000 сателита Starlink са прехвърлени в Украйна и, както Елон Мъск написа в Twitter, SpaceX е похарчила 80 милиона долара за тези доставки, а до края на годината разходите ще надхвърлят 100 милиона долара.

Тази благотворителност обаче рискува да приключи през следващите дни: SpaceX предупреди Пентагона за възможността да прекрати финансирането на доставките за Украйна, ако американските военни не започнат да плащат за тях.

И така, в документ, с който разполага CNN, се казва, че миналия месец SpaceX Илон Мъск е уведомил Пентагона, че е невъзможно да продължи Starlink както преди. Компанията поиска от Пентагона сама да финансира военното използване на Starlink.

SpaceX оценява разходите на повече от 120 милиона долара до края на годината, а през следващите 12 месеца на 400 милиона долара.

„Не сме в състояние да дарим повече терминали на Украйна или да финансираме съществуващи терминали за неопределен период от време“, каза SpaceX в писмо до Pentagod.

Журналистите уточняват, че миналия юли въоръжените сили на Украйна поискаха от Илон Мъск още около 8000 терминала Starlink.

Превод: GlasNews