Представители на САЩ се срещаха редовно със своите британски и европейски колеги през последните седмици, за да обсъдят възможните условия за прекратяване на огъня и прекратяване на войната с преговори.

Това съобщи CNN, позовавайки се на информирани източници.

САЩ се споразумяха с Украйна за ограничения за използване на оръжия

Сред опциите беше план от четири точки, предложен от Италия в края на миналия месец. Това включва ангажимента на Украйна към неутралитет по отношение на НАТО в замяна на някои гаранции за сигурност, както и преговори между Украйна и Русия за бъдещето на Крим и Донбас.

Украйна не участва пряко в тези дискусии, въпреки ангажимента на САЩ към принципа „нищо за Украйна без Украйна“.

Служители на САЩ и Украйна твърдят, че САЩ не оказват натиск на Украйна да се ангажира с конкретен план или директно настояват за преговори с руснаците.

Съществува обаче известно объркване относно това какви условия САЩ биха счели за уместни да предадат на Украйна за по-нататъшно обсъждане.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас Грийнфийлд каза пред репортери по-рано тази седмица, че италианският план е „една от инициативите, които със сигурност бихме искали да видим като край на тази ужасна война и ужасни атаки срещу украинския народ“.

Но двама американски служители казаха пред CNN, че САЩ наистина не подкрепят италианското предложение.

Във всеки случай американски и западни официални представители казват, че нараства загрижеността, че ако руснаците и украинците не се върнат на масата за преговори и не постигнат споразумение, войната ще се проточи – потенциално с години.

Превод: GlasNews