Безпокойството за общественото здраве нарасна рязко през последните три десетилетия, като разпространението на онлайн здравна информация и значителните здравни кризи, като пандемията от COVID-19, играят ключова роля, както е подробно описано в резултатите от последните изследвания. Хората, страдащи от здравословна тревожност, изпитват непреодолим страх от сериозно заболяване, често се ангажират с прекомерно самоизследване и погрешно тълкуват незначителните физически симптоми като признаци на сериозно заболяване.

Това постоянно безпокойство се пренася върху други хора, влошавайки отношенията със семейството, приятелите и колегите, пише The Irish News.

Този тип безпокойство може да подтикне хората често да проверяват тялото си за признаци на заболяване, като постоянно проверяване на устата или прекалено докосване на тялото, което може да доведе до постоянен цикъл от посещения при лекар. Въпреки уверенията от страна на здравни специалисти и близки, хората със здравословна тревожност остават неубедени, като често отхвърлят уверенията с вярата, че другите ще ги чуят. Появата на лесно достъпни здравни ресурси онлайн само влоши нещата, пораждайки „киберхондрии“, термин за натрапчивата нужда да се обърнете към интернет за здравна информация, което обикновено води до най-ужасни интерпретации, казват проучвания.

Причините за това поведение често са семейни модели, при които децата възприемат натрапчивите здравословни навици на родителите си, медийна паника или притеснения за здравето на любим човек. Тези източници на безпокойство могат да предизвикат постоянен страх от предстоящо заболяване, което след това доминира в живота на човека.

За да разрешите тези проблеми, първо трябва да признаете съществуването на самия проблем и едва тогава да потърсите професионална помощ. Лечения като когнитивно-поведенческа терапия, експозиция за превенция на реакцията и обучение за съзнание са ефективни методи, които специалистите по психично здраве могат да препоръчат за преодоляване на тревожността и киберхондрията. Ранното разпознаване и управление на симптомите може да предотврати значително прекъсване на живота на човек, причинено от тези разрушителни разстройства.