Малкото хималайско кралство Бутан ще получи като дарение част от залежаващите ни ваксини "АстраЗенека", става ясно от решение на Министерския съвет.

Будистката държава ще приеме 172 500 дози от ваксината Vaxzervria, доставени за България.

Много азиатски държави в момента изпитват дефицит на ваксини, докато у нас има излишък заради слабия интерес към ваксинацията.

Слаб интерес към ваксините, ще се принудим ли да ги изхвърляме? ВИДЕО

Това дарение е първото, което България прави. Досега се говореше, че ще дарим ваксини на съседните държави, като се очакваше съгласие на компаниите производителки. Дарението за Бутан например се прави по силата на две споразумения, едното от които е тристранно с "АстраЗенека".

Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 14 юли показват, че България безнадеждно изостава от ваксинацията в ЕС. Докато повечето европейски държави успяха да ваксинират напълно над половината си пълнолетно население, у нас този дял е едва 15.7% и той се вдига основно от хората в София.

Ваксинацията така и не набра скорост, а през август ще изтече срокът на годност на част от доставените ваксини. Бутан, от друга страна, си осигурява с дарения ваксини за цялото население, което подлежи на ваксинация, обяви пред индийския вестник "Хинду" премиерът Лотай Церинг.

До края на годината кралството, в което живеят около 760 000 души, ще разполага с над 1 млн. ваксини, а трябва да ваксинира 550 000 души. Даренията идват от САЩ, Китай и ЕС (освен България, ваксини в ЕС отделят Дания, Хърватия и др.).