Двама екоактивисти се покачиха на покрива на вагон от градската влакова железница в лондонския финансов квартал "Канари Уорф" през третия ден от протестни действия, които да накарат Великобритания да предприеме по-радикални мерки за предотвратяване на промените в климата, предаде Ройтерс.

Общо 290 души бяха арестувани в понеделник и вторник, след като активистите групата "Бунт срещу унищожаването на природата" блокираха някои от най-знаковите места в британската столица, а мнозина къмпингуваха в палатки по улиците.

Групата цели да накара правителствата да намалят въглеродните емисии и да предотвратят глобална криза с климата, която ще предизвика масов глад, наводнения, горски пожари и социален срив.

Мъж и жена се качиха на покрива на влака на гара в "Канари уорф" и разпънаха плакат с текст: "Извънредна ситуация с климата. Действайте веднага.". Друг активист се залепи с лепило за един от влаковете. Групата заяви, че такива действия са необходими, за да се стигне до промяна.

"Както е и при стачка на работници, икономическото объркване е ключово при принуждаването на правителството да седне на масата и да преговоря по нашите искания", каза групата на сайта си.

Кметът на Лондон Садик Хан вече призова протестиращите да не атакуват градската система за обществен транспорт. "От ключово значение е повече хора да използват обществения транспорт, да вървят пеша или да се движат с велосипед, ако искаме да се справим с тази извънредна ситуация с климата", каза Хан.

12 милиона лири струват протестите на бизнеса в лондонския квартал Уест енд, известен с театрите и магазините си, като някои отчитат 25 процента спад в продажбите и намаляване на клиентите.

"Този допълнителен натиск вреди дълбоко на икономиката и репутацията на Лондон", каза Джейс Тирел - главен изпълнителен директор на Ню Уест енд къмпани (New West End Company), която представя бизнеса в района.

Полицията съобщи, че очаква демонстрациите да продължат през следващите няколко седмици, и обеща да се намеси при необходимост.

Природозащитната група настоява британското правителство да обяви извънредно положение по отношение на климата и околната среда, да сложи край на въглеродните емисии до 2025 г. и да свика гражданско събрание, което да вземе решения за климатичните промени.