Двама тийнейджъри в Северна Корея са били убити чрез разстрел заради гледане и продажба на филми от съседна Южна Корея.

Двете момчета, за които се смята, че са на възраст между 16 и 17 години, са застреляни на летище пред очите на ужасени местни жители в град Хисан, на границата с Китай, още през октомври - въпреки че новините за смъртта им се появиха едва миналата седмица, пише Daily Mail.

Трето момче на същата възраст беше екзекутирано заедно с тях за убийството на мащехата си, като местните разкриват, че престъпленията са „еднакво зли“.

Два източника, които са били принудени да гледат екзекуциите, са потвърдили случилото се пред Радио Свободна Азия.

Единият посочва: „Жителите на Хисан се събраха на групи на пистата. Властите представиха учениците пред обществеността, осъдиха ги на смърт и веднага ги застреляха.“ 

Чуждите филмови продукции, особено всичко, което се смята за „западно“, е строго забранено в Северна Корея. 

Режимът на Ким Чен-ун гледа на Южна Корея като на американска марионетна държава и е особено чувствителен към пресичането на границата на такъв тип филмови материали. Но въпреки строгия контрол, такива артикули често се внасят контрабандно в страната на USB устройства или SD карти. Те обикновено се пренасят през границата от Китай и след това се разменят между севернокорейците.

Управляващият комунистически режим използва информатори, вербувани от населението, за да хване онези, които продават флашки и дискове с нелегалните материали.  В случая с двамата тийнейджъри, един от тези шпиони ги докладва за флашки, съдържащи програмите.

Подобни екзекуции са рядкост в Северна Корея, но не са нечувани и обикновено се използват, за да ужасят хората и да ги накарат да се подчинят, когато властите се притесняват от нарушаване на правилата. 

Севернокорейски младежи, хванати да гледат чуждестранни филми, са изправени пред изпращане в дисциплинарно трудов център, каза източник в Хисан. 

Второ нарушение означава да бъдат изпратени в поправителен лагер за пет години заедно с родителите си, като наказание за неуспех да дисциплинират децата си. Но всеки, хванат да разпространява или продава южнокорейски филми, може да бъде осъден на смърт, дори ако е непълнолетен, добавя източникът.