Ръководителят на украинското военно разузнаване генерал Кирил Буданов твърди, че руският президент Владимир Путин е тежко болен и хора от висшите ешелони на руската власт, които са недоволни от политиката му, вече се готвят да го отстранят от власт.

Това каза Буданов в интервю за британския телевизионен канал Sky News. Според ръководителя на ГУР на Украйна Путин има онкологично заболяване. Той не предостави източници за твърденията си за здравето на Путин.

Буданов предположи, че активните военни действия между Русия и Украйна ще продължат до края на годината, като повратният момент ще настъпи през август. Според ръководителя на украинското разузнаване в резултат на войната Украйна ще си върне контрола над всички загубени в момента територии, включително Донбас и Крим.

Вестник Times в събота публикува и материал за предполагаемите здравословни проблеми на Владимир Путин. Той се позовава на аудиозапис на разговор, за който се твърди, че е между руски олигарх и западен инвеститор, който е получен от американското списание New Lines. Твърди се, че в този разговор през март руски бизнесмен говори за Путин, че страда от рак на кръвта. Според него руският президент "полудял", като наредил атака срещу Украйна, и с действията си унищожил руската икономика. Името на олигарха не се назовава.

В същото време в статия на New Lines, озаглавена „Болен ли е Путин, или някой иска да повярваме?“, има и версия, че руският президент не е наистина болен и слуховете за болестта му се разпространяват умишлено.

Милиардерът Олег Тинков, който преди това напусна Русия и продаде руския си бизнес, каза в интервю, че повечето от най-богатите руснаци са против войната с Украйна.

Изданието "Проект" наскоро публикува разследване, което предполага, че Путин често е посещаван от лекари, включително специалисти по хирургично лечение на онкологични заболявания, по-специално рак на щитовидната жлеза. Пресата и потребителите на социални медии обръщат внимание на факта, че Путин, въпреки твърденията, че е бил ваксиниран срещу коронавируса, продължава да приема чуждестранни лидери на дълга маса, без да влиза в пряк контакт с тях. Странната поза на Путин по време на неотдавнашна среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу също привлече внимание.

Кремъл обикновено не коментира здравословното състояние на Путин или казват, че президентът е здрав. Путин не се появява често публично, но тази седмица участва в парада на 9 май в Москва и редица срещи.

Владимир Путин е на 69 години. Според приетите по негова инициатива поправки в Конституцията той може, ако бъде преизбран, да остане на власт до 2036 г.

Кои са признаците, че Владимир Путин е тежко болен?

Оперират от рак Путин, а кой ще поеме властта?