Опитваме се да направим всичко по силите си за приемането на България и Румъния в Шенген до края на испанското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви на пресконференция испанският вътрешен министър Фернандо Марласка, който ръководи днешното заседание на вътрешните министри от ЕС в Люксембург.

България и Румъния свършиха отлична работа. Очакваме тези усилия да донесат плодове, това ще бъде от полза и за ЕС. Ще работим усилено, това е обща цел с Европейската комисия. Надяваме се и искаме да се случи до края на годината, добави той.

Мястото на България и Румъния е в Шенген, двете страни изпълняват всички изисквания, постоянно показват решимост да защитават външните граници и да се присъединят към общото пространство без гранични проверки, посочи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Оптимист съм. Знаем, че в Нидерландия през ноември предстоят избори, затова още е трудно да се получи ясен отговор, коментира тя, цититана от БТА.

Нидерландия няма да свали ветото на България за Шенген

Йохансон отбеляза, че е представила данни от доклада на ЕК за охраната на границите от България и Румъния. Резултатите са отлични - виждаме двете страни как прилагат законодателството, имат много добри резултати в предотвратяването на незаконната миграция и при обратното приемане на проникналите незаконно през техните граници. Това е добра новина и се надявам да помогне да се вземе абсолютно необходимото решение България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на испанското председателство на Съвета на ЕС, заяви тя.