Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), отговарящ за ядрената сигурност, Ахмад Ахталаб обяви готовността си да удари израелските ядрени съоръжения в отговор на „възможни действия“ срещу ядрените съоръжения на Иран.  

Според Ахталаб според международните протоколи и разпоредби на Международната ядрена агенция на всички държави е забранено да атакуват ядрени съоръжения, но Иран „винаги е бил готов да противодейства на тези заплахи от самото начало“, пише иранската информационна агенция Tasnim.

Ахталаб твърди, че „заплахата“ за ядрените съоръжения на Иран от Израел позволява на Техеран да преразгледа и да се отклони от заявената си ядрена политика. Той отбеляза, че ако Ерусалим „иска да предприеме действия“ срещу иранските ядрени центрове и съоръжения, той „определено ще се сблъска с реакция“.

Командирът на IRGC също обяви идентифицирането на всички израелски ядрени центрове.

„За да се отговори на възможните им действия, ръцете са на спусъка за изстрелване на мощни ракети за унищожаване на идентифицирани цели“, каза Ахталаб.

Припомняме, че в публикацията на The Wall Street Journal от 15 април се посочва, че Иран не е успял да причини сериозни щети на Израел с конвенционални оръжия поради технологичното си несъвършенство, така че Техеран може да прибегне до ядрена ескалация.

Припомняме, по данни на Ройтерс от 17 април Израел е решен да отмъсти на Иран за ракетните и безпилотни атаки в нощта на 14 април, но дипломатите търсят начин да предотвратят директен конфликт между страните.