Иранската държавна информационна агенция ИРНА, цитирана от световните медии, съобщи днес, че Гвардейците на Ислямската революция са завзели във водите на Ормузкия залив контейнеровоза "Еърис" (Aries), за който твърдят, че е "свързан с Израел", и са го прехвърлили в ирански териториални води.

Хеликоптер на специалните сили на Гвардейците е взел на абордаж плаващия под португалски флаг съд, допълни ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщава, че е видяла видеоклип от превземането на плавателния съд. Агенцията припомня, че по-рано за атаката е съобщила британската Служба за морски търговски операции. Според службата атака е била извършена в Оманския залив край пристанище Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Отвлеченият кораб

Международната корабна компания "Зодиак Маритайм" (Zodiac Maritime), съобщи, че мениджър и търговски оператор на завзетия кораб е Ем Ес Си (MSC). "Правото на собственост върху кораба се държи от "Гортал Шипинг" (Gortal Shipping Inc.) като финансираща организация, съдът е отдаден дългосрочно под наем на MSC.

"Гортал Шипинг" е свързан със "Зодиак Маритайм", съобщиха от компанията, която е частично собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

MSC потвърди, че Иран е превзел кораба и заяви, че работи "със съответните органи" за безопасното му връщане и за осигуряването на безопасността на 25-членния му екипаж.

Телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че на борда на товарния кораб е имало 20 филипинци и той е пътувал към Индия. 

Тел Авив реагира: Това е пиратство

Техеран извършва пиратство и трябва да бъде подложен на санкции заради това, заяви днес израелският външен министър Израел Кац, цитиран от Ройтерс и БТА.

 

"Режимът на аятолах Хаменей е престъпен режим, който подкрепя престъпленията на "Хамас" и сега извършва пиратска операция в нарушение на международното право", заяви Кац.

"Призовавам Европейския съюз и свободния свят незабавно да обявят Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация и още сега да наложат санкции срещу Иран", допълни той.

"Постоянна кръгла маса" на Г-7

Междувременно страните от Г-7 създадоха "постоянна кръгла маса" във връзка с нападенията на йеменски бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море, съобщи днес италианският министър на транспорта Матео Салвини, чиято страна е председател на групата тази година, предаде Франс прес.

"Дадохме зелена светлина за създаването на постоянна кръгла маса", заяви Матео Салвини на пресконференция след завършилата днес тридневна среща с колегите му от групата в Милано, Северна Италия.

"Така не се нуждаем от още други официални срещи, тъй като при спешна необходимост можем да разговаряме и по телефона", каза Салвини, като подчерта, че атаките в Червено море представляват сериозен икономически проблем.

Заради рисковете при преминаването през Червено море "преходите през африканския континент са се увеличили със 130%, като времето за достигане на крайната дестинация се е удължило с най-малко десет дни", което повишава разходите за превоз на контейнери, отбеляза той и допълни: "Проблемът е, че тези разходи се прехвърлят върху потребителите".

В заключителното изявление от срещата, Г-7 призова хусите да прекратят незабавно нападенията срещу търговски кораби, а Иран - да се въздържа да оказва подкрепа на хесите и да не допуска такива нападения.

От началото на войната през октомври 2023 г. между Израел и палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа йеменските хуси, които твърдят, че действията им са израз на солидарност с палестинците в Газа, извършиха десетки нападения срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив, възпрепятствайки световната морска търговия в този стратегически район.

Атаките доведоха до скок в разходите за застраховки на корабите, преминаващи през Червено море, и принудиха множество корабни компании да предпочитат много по-дългия преход около южния край на африканския континент.

Вашингтон - главният съюзник на Израел - създаде през декември миналата година многонационална коалиция "за защита" на морския трафик, но не успя да спре нападенията, припомня АФП.

Освен Италия в Г-7 влизат също САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония.