Изпадналият в немилост крипто предприемач Сам Банкман-Фрид беше осъден на 25 години затвор, след като бе признат за виновен за кражба на милиарди долари от клиентите си.

Той беше главен изпълнителен директор на FTX, която внезапно фалира през ноември 2022 г. - оставяйки милиони потребители без сметките си и неспособни да правят тегления.

32-годишният можеше да получи до 100 години зад решетките - но миналия месец адвокатите му заявиха, че подобна присъда би била "варварска" и петгодишна присъда би била по-подходяща.

Първоначалните доклади казваха, че той е осъден на 20 години, но впоследствие това беше коригирано на 25, пише The Sun.

Прокурорите поискаха от съдията да затвори Bankman-Fried за 40 до 50 години, аргументирайки се с необходимостта обществото да се защити от измамника и суровото наказание би възпряло други престъпници.

Бяха създадени тайни задни врати, които позволиха на другата компания на SBF, Alameda Research, да получи достъп до пари, принадлежащи на клиенти на FTX, и да прави рискови залози без тяхно знание.

По време на изслушването за присъдата съдия Луис Каплан каза, че бизнесменът е излъгал на свидетелската скамейка, когато е настоял, че не е знаел средствата на клиентите да се използват по този начин.

Съдията също описа твърдението на Банкман-Фрид, че жертвите ще бъдат изплатени изцяло като „подвеждащо и логически погрешно“.

„Крадец, който носи плячката си в Лас Вегас и успешно залага откраднатите пари, няма право на отстъпка от присъдата, като използва печалбите си от Лас Вегас, за да върне това, което е откраднал“, коментира съдия Каплан.

Отне само пет часа и половина на съдебните заседатели в Ню Йорк да го осъдят по две обвинения за измама и пет за конспирация през ноември миналата година - с изслушването на бивши ръководители, които са сключили споразумения за признаване на вината.

FTX имаше дупка от $10 милиарда (£7,9 милиарда) във финансите си, след като пари, принадлежащи на клиенти, бяха използвани за правене на рискови залози на пазарите на криптовалута.

Жертвите на Bankman-Fried - около 80 000 от които са базирани в Обединеното кралство - остават без джобове, като някои губят спестяванията си.

Прокурорите определиха престъпленията му като една от най-големите финансови измами в историята на САЩ.

Превод: GlasNews.bg