Девет туристи загубиха живота си, а трима други бяха ранени при свличане на скална маса в индийското село Читкул, намиращо се в Хималаите.

При бедствието е разрушина част от населеното място, като мост за секунди става на парчета. Повредени са пътища в района, много къщи са в руини, а десетки коли са потрошени.

В мрежата се появиха кадри от природната стихия, заснети от индийци, намиращи се в местността.

Загиналите са били от Делхи и са пътували към Сангда, село което се слави с най-чистия въздух в Индия. Те пътували в миниван, който бил помлян от скала. Една от жертвите е младата лекарка Деепа Шарма, която е разпозната от своя приятелка, известна Боливудска актриса.

Трима други са пострадали в същия район, а местен жител е ранен, когато къщата му била ударена от отломки.

Каменното свлачище е причинено от значителните валежи, които компрометирали ерозиралата почва. Местните власти съобщават, че хилади скали са падали от планината в последните два дни. Като до момента е била повредена кола, но е нямало пострадали.

В Индия в момента е сезона на мусоните, като при бури, наводнения и свлачища са загинали около 160 души. За последните дни западното крайбрежие на страната бе ударено от няколко силни циклона, което доведе до евакуацията на четвърт милион граждани, в цели три щата. Електрическата мрежа на места също е силно повредена, като за правителството възстановяването й е приоритет.

Експерти смятат, че климатичните промени повишават интензивността на валежите, което от своя страна довежда до повече щети, жертви и разрушения.

Превод: GlasNews.bg