Товарен кораб "Раптор", който потъна преди ден, е плавал към Украйна. Както GlasNews съобщи, корабокрушението е станало на 26 ноември край гръцкия остров Лесбос.

Товарен кораб потъна край остров, издирват екипажа

По време на инцидента на борда е имало 14 души - членове на екипажа на кораба. Един е загинал, 12 са в неизвестност, един-единствен успя да оцелее. Както уточнява атинската информационна агенция ANA-MPA, корабът е плавал под флага на Коморските острови, доставяйки сол за Турция от Египет.

По-късно медиите промениха крайната точка на маршрута. Спасеният моряк обясни, че корабът е трябвало да стигне до Украйна и само да зареди гориво на пристанището в Истанбул.

Оказа се също, че Raptor е включен в така наречения „черен списък“ на чуждестранните контролни органи (Paris MOU & Black Sea MOU). През 2021 г. медиите заявиха, че екипажът не разполага с реални документи, а в петролната счетоводна книга има незаконни записи.

Смята се, че екипажът се е занимавал с контрабанда на стоки. Според Protothema корабът не е спазвал правилата за безопасност в морето и преди това е претърпял крушение край Крит. Освен това солта като продукт не се проверява, така че екипът може да достави всичко на място.

Раптор е проверен през август миналата година в България, като са констатирани 65 нарушения. От Дикастико съобщиха, че екипажът не е имал удостоверения за работа, а количеството декларирано гориво не отговаря на реалното. Следователно маршрутът и тогава може да е бил различен.