Кремъл обвини Вашингтон, че "налива масло в огъня", като планира да достави на Украйна модерни ракетни системи.

"Смятаме, че Съединените щати добавят масло в огъня умишлено и целенасочено", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че "подобни доставки" не насърчават Киев да възобнови мирните преговори.

САЩ изпраща модерни ракетни системи на Украйна

Съединените щати заявиха по-рано днес, че изпращат на Украйна усъвършенствани многоцелеви ракетни системи "Himars". Системите използват прецизно управляеми боеприпаси, заяви пред репортери служителят, който говори при условие на анонимност. Обсегът им е около 80 км., като Вашингтон е взел решение да не изпраща боеприпаси с много по-голям обсег.

Кремъл заяви още, че Москва предприема мерки за "свеждане до минимум" на последиците от частичното петролно ембарго, наложено от страните от ЕС с цел да накаже Русия за военната ѝ кампания в Украйна.

"Санкциите ще имат отрицателен ефект за Европа, за нас и за целия световен енергиен пазар", заяви пред репортери говорителят на Кремъл. "Но в момента в Русия се извършва преориентация, която ще ни позволи да сведем до минимум негативните последици".