Д-р Анджелике Коеци, южноафриканската лекарка, която първа засече новия вариант Омикрон на COVID-19 и предупреди света за него, сподели пред британския в-к "Телеграф", че симптомите му са "необичайни".

Южноафриканската лекарка, която откри Омикрон, сподели за симптомите.

По думите на лекарката, която работи в частна болница в Претория, в началото на този месец е установила, че част от пациентите, заразени с новия вариант, развили "необичайна" симптоматика.

Д-р Коеци, която от 30 години практикува лекарската професия и е председател на Южноафриканската асоциация за здраве, сподели пред британското издание, че нито един от пациентите ѝ, инфектиран с Омикрон, не е загубил обонянието или вкуса си, а вместо това е развил "огромна умора" и учестен пулс.

Тя разкри, че пациентите страдали още и от мускулни болки, суха кашлица и дразнене в гърлото.

Лекарката съобщи за констатациите си на Консултативния съвет по ваксините в Южна Африка на 18 ноември, когато лекува четиричленно семейство, което страда от силна умора, след като е дало положителна проба за COVID-19.

До момента новият вариант на коронавируса е регистриран, освен в Южна Африка, така също и във Великобритания, Германия, Италия, Швейцария, Белгия, Ботсвана, Израел, Хонконг и Австралия.

Омикрон е тръгнал от заразен с ХИВ? Преболедувалите ковид не са защитени

Сегашните ваксини може да действат по-слабо срещу варианта Омикрон

Пак ли простотии! Новият Ковид е по-заразен, което не означава по-опасен