Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги пристигнаха в Украйна.

„Лидерите на три европейски държави вече са на украинска територия“, каза водещият на сутрешната емисия на телевизионния канал RaiNews24.

Освен това в ефира беше показана снимка на тримата лидери, които разговарят неформално на масата във влака. Според тази информация Макрон, Шолц и Драги може да дойдат в Киев от Варшава.

Предната вечер политиците се срещнаха в полския Жешов, откъдето пътуват за Киев, съобщи немският телевизионен канал ZDF.

За плановете на лидерите на Франция, Германия и Италия да посетят Киев по-рано съобщи германският вестник Bild am Sonntag, позовавайки се на източници в украински и френски правителствени среди. По-късно медиите научиха, че политиците трябвало да пристигнат в украинската столица сутринта на 16 юни с влак. Официално потвърждение на тази информация обаче нямаше от съображения за сигурност.

В същото време всеки от лидерите на трите държави преди това предизвика дискусии около своите изявления или действия в рамките на международната подкрепа за Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц е критикуван за факта, че думите и обещанията му за доставките на тежки оръжия за Украйна са в противоречие с реалните темпове и обеми на подобни доставки. Френският президент Еманюел Макрон настоява за спорния призив „да не се унижава“ Русия и редовно напомня, че украинските власти ще трябва да преговарят с Руската федерация. Много критики към Макрон и Шолц също провокираха редовните им обаждания до Владимир Путин в опит да го убедят да сложи край на войната. И италианският премиер Марио Драги и неговото правителство през май предложи свой собствен план за прекратяване на войната в Украйна, който беше предаден на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и страните от Г-7, но беше критикуван както в Киев, така и в Москва.

Превод: GlasNews

Марио Драги, Еманюел Макрон и Олаф Шолц на път за Украйна Снимка: Ludovic Marin/Pool чрез REUTERS