Поради тежки загуби Русия бе принудена да изтегли войските си от района около столицата Киев, съобщи Генералният щаб на украинската армия и уточни, че две батальонни тактически групи на руската армия са изтеглени в Беларус. Според щаба това е доказателство, че те са понесли "значителни загуби".

Украйна заяви вече, че е готова да обсъди своя неутралитет "в дълбочина", тъй като хуманитарната ситуация в Мариупол, в източната част на страната, се описва като "катастрофална", пише АФП.

Зеленски пред руски медии: Украйна е готова да обсъжда неутрален статус

В града, обсаден и бомбардиран от седмици, "населението се бори за оцеляване. Хуманитарната ситуация е катастрофална", потвърди украинското министерство на външните работи в профила си в Twitter.

"Руските въоръжени сили превръщат града в пепел", настоява ведомството.

Украинският президент Володимир Зеленски също осъди пълната блокада на този град, който руската армия се опитва да превземе от седмици.

"Всички входове и изходи на града са блокирани (...) в Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства", каза той в неделя вечерта.

"Руските сили бомбардират конвои с хуманитарна помощ и убиват шофьорите", добави той.

Според украинския президент около 100 000 души все още са блокирани в това стратегическо пристанище на Азовско море. Няколко опита за установяване на безопасни маршрути за цивилни се провалиха, като двете страни се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието.