Тези мъже са сред нарастващия брой хора, които практикуват джоглинг ( joggling ) - състезателен спорт, който комбинира жонглиране с бягане. Двамата признават, че получават учудени погледи и много коментари, когато тренират в парковете из Единбург. 

„Знам, че всичко това е добра шега. Бих искал хората да знаят, че не само се показваме, а че това всъщност е много забавен спорт“, казва Скот.

27-годишният анализатор на  данни, който е родом от Съмърсет, се е научил да жонглира и след това е започнал да бяга през 2018 г.

Скот казва, че представянето му по време на бягане се влошило, така че трябвало да намери нещо друго, което да го мотивира.

„Започнах да се отегчавам от бягането и след това разбрах, че джоглингът ви забавя само с между 5% и 10%, така че реших, че това ще бъде моето ново забавно предизвикателство в състезанията. Беше бавно в началото. Не започнах да се състезавам, но вместо това направих много тренировки", споделя той.

Други необичайни бегачи в действие

„Тогава се осмелих да вляза в първото си парково бягане като бягащ. Бях нервен в началото и малко притеснен, защото не знаех какво ще си помислят хората. Но това скоро изчезна, когато видях колко подкрепящи са всички“, разказва Скот.

Джоглерите могат да използват набор от три или повече предмета, но топките за жонглиране са най-често срещаните.

В състезанията на дълги разстояния повечето бегачи  предпочитат да използват топки с размер на длан, пълни със семена, защото са достатъчно леки за предизвикателството, но достатъчно тежки, за да издържат на вятъра.

Правилата гласят, че трябва да се спазва модел на жонглиране по време на бягане. Ако предмет бъде изпуснат, бягащият трябва да се върне в тази точка, преди да продължи.

След шест месеца тренировки Скот беше усвоил изкуството да бяга с километри, без да изпусне три топки.

 „Хората казват, че е наистина трудно, но ако можеш да жонглираш с три топки и си физически здрав, тогава можеш да го направиш. Номерът е да не гледате ръцете си, а да гледате през шарката на топките пътя пред вас“, споделя той.

Скот и Джеймс могат да жонглират  с по пет топки, докато бягат, но три е оптималният брой за състезание.

Скот е създал уебсайт, за да демонстрира резултатите от джогинг от цял ​​свят и е намерил близо 600 джоглери от 26 страни по целия свят. Неговата собствена джоглинг кариера включва пет полумаратона и маратона Абингдън в Оксфордшър миналия октомври.

„Бях супер доволен да пресека финалната линия, след четири часа най-накрая можах да си почина ръцете“, каза той.

„Имах едно изпускане, на миля 21. Това беше доста смазващо. Един пропуск на концентрация и гравитацията върнаха контрола.

„Спомням си, че стоях отстрани на пътя за минута, за да се прегрупирам и да върна главата си на фокус.

"Иначе ми хареса. Повечето хора никога не са го виждали преди, така че предполагам, че ще бъде малко зрелище."

Личното най-добро време на Скот за полумаратон е един час и 22 минути - и той може да измине същото разстояние за един час и 27 минути.

Превод: GlasNews.bg