Млада жена може да е починала поради продължителна употреба на райски газ, стана ясно от разследване.

24-годишната студентка по бизнес Елън Мърсър беше откарана по спешност в болница на 9 февруари миналата година, след като получила „внезапен и неочакван сърдечно-респираторен колапс“, пише британският Metro.

Младата жена от Джерардс Крос, Бъкингамшир, починала в болница. Медиците открили характеристики на неврологични проблеми, а по-късни тестове разкриха, че азотният оксид – често вдишван чрез балони – е причинил сериозни проблеми с кръвообращението и дишането.

По-късна аутопсия установи, че „дългосрочните усложнения“, свързани с веществото, са основната причина за смъртта на Елън.

24-годишната жена „имала случаи на злоупотреба с азотен оксид“, разкри следователят Хана Годфри при откриването на разследването на Елън в понеделник, 26 февруари.

Семейството на Елън я описва като „красива и нежна душа“, която „липсва на всички, имали късмета да я срещнат“.

Майка й Шарън Кук, 54-годишна, каза в социалните мрежи: „Липсваш ми толкова много, мое скъпо момиче.

„Надявам се, че татко и баба ви гледат добре. Не бях готов да ме напуснеш.

Азотният оксид не е незаконен, когато Елън починала, но беше превърнат в наркотик клас C миналия ноември.

Дилърите във Великобритания вече са заплашени от до 14 години затвор. Потребителите на веществото са изправени пред неограничена глоба, общественополезен труд или предупреждение.

Рецидивистите рискуват да прекарат две години в затвора.

Той остава легален за законни цели, когато се използва за бита сметана или в родилни отделения по време на раждане. Не са необходими лицензи за пренасяне на азотен оксид, но потребителите ще трябва да демонстрират, че не възнамеряват да го консумират за психоактивни ефекти.

Превод: GlasNews.bg