104-има души са загинали и 280 са били ранени при стрелба на израелски войници срещу палестинци, очакващи камиони с хуманитарна помощ в разпределителен пункт край град Газа, съобщиха здравните власти в палестинския анклав.

От израелската армия признаха за стрелбата, но прехвърлиха отговорността за трагедията върху събраното множество и шофьорите на камионите като подкрепиха версията си с видеокадри от дронове.

Израелските военни информираха, че десетки хора са били ранени в резултат на блъскане, когато камионите с помощ са пристигнали, като някои от тях са били и стъпкани. От армията уточниха, че е бил открит огън по няколко души в тълпата, които са представлявали заплаха.

Над 100 души са убити през нощта в Газа

Говорителят на кабинета в Тел Авив Ави Хайман определи случилото се в пункта за разпределение на помощи като трагедия.

Кабинетът на палестинския президент Махмуд Абас осъди "грозното клане", извършено от израелската окупационна армия, срещу хора, които чакаха камионите с помощи. Говорител на здравното министерство каза, че инцидентът е станал на кръговото кръстовище Ал Набулси, западно от град Газа в северната част на анклав. Медицинските екипи не успяха да се справят с десетките ранени, които бяха транспортирани до болницата "Ал Шифан" и тежестта на нараняванията им, добави той.

Междувременно израелското правителство преразглежда обявените от министъра на националната сигурност ограничения за достъп до джамията Ал Акса" в Йерусалим през предстоящия месец Рамадан, пише БНР. Министърът заяви преди дни, че ще има 18-процентна квота от мюсюлманското малцинство в Израел, които ще могат да участват в молитвите за мир в "Ал Акса". Говорителят на кабинета уточни, че премиерът Бенямин Нетаняху може да отмени решението на министъра си.