Най-малко 25 000 украинци са загубили крайници, откакто Руската федерация започна пълномащабно нахлуване на украинска територия миналата година. Точните числа са трудни за проверка и могат да бъдат много по-високи. 

Броят на осакатените руски войници е неизвестен, но се смята, че е огромен. Нито украинските, нито руските власти официално искат да оповестят цифрите, отразяващи цената на войната, съобщава Sky News.

„Броят не е официален и някои от тях са свързани с множество ампутации. Това е стадион, пълен с хора с увреждания“, казва Майк Коркоран, съосновател на клиника.

През 18-те месеца на война в Украйна броят на украинците с ампутирани крайници е поне 10 пъти повече от броя на американците, осакатени за 20 години в Ирак и Афганистан, взети заедно.

Sky News също така отбелязва, че правителството на САЩ е доставило на Украйна оръжие на стойност милиарди долари под формата на „пакети за помощ за сигурността“, но тази помощ няма да позволи финансиране на лечението на ранени украински войници.

„Министерството на отбраната не е получило никакви конкретни искания за подобрени протези за ранени украински военнослужещи“, каза говорителят на Министерството на отбраната Гарън Дж. Харн.

Въпреки това той отбеляза, че Landstuhl (американско военно медицинско заведение в Германия) в момента има няколко военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, подложени на лечение, в допълнение към специфични протетични грижи.

„Ние приветстваме работата на различни благотворителни организации, които участват в предоставянето на украинци, които се нуждаят от протезна помощ“, казва говорителят на Министерството на отбраната на САЩ.