Сериозни наводнения в Дубай и блокаж на едно от най-големите летища след продължили близо две денонощия проливни дъждове, предаде Ройтерс.

Голяма част от Обединените арабски емирства (ОАЕ) са останали под вода. В сила е червен код за опасно време. Дъждът бе придружен от ураганен вятър, гръмотевици и светкавици. На места улиците се превърнаха в реки, а хората са без ток, газ и питейна вода.

Властите на страната призоваха гражданите да не напускат домовете си без спешна нужда, а международното летище на града спря да приема полети - самолетите се пренасочват към Абу Даби. Възстановяването на трафика ще отнеме известно време, посочи авиовъзелът, уверявайки, че работи за възможно най-бързото нормализиране на дейността.

Отменени са и два полета от и до България - от София до Дубай и от мегаполиса до нашата столица. Те трябваше да бъдат изпълнени днес от авиокомпанията flyDubai, се посочва на сайта на летище София.

Буря удари Обединените арабски емирства, има жертви ВИДЕО

Новинарската агенция на Обединените арабски емирства WAM определи дъждовете в Дубай като "историческо метеорологично явление, което надхвърля всичко документирано, откакто през 1949 година се събират подобни данни", посочва Асошиетед прес.

Вчера Националният метеорологичен център на ОАЕ отчете най-обилното количество валежи от 75 години. По данни на центъра в град Ел Айн в източната част на емирство Абу Даби, където е разположена метеорологична станция, за по-малко от 24 часа са паднали 254,8 милиметра дъжд.

"Страната стана свидетел на изключително събитие в климатичната си история", написа правителството на официалната си страница в социалната мрежа "Х".

Повечето държавни институции, както и училища и университети, преминаха на дистанционен режим на работа. Метрото работи с прекъсвания - движението от станция Abu Hail до станция Gold Souq беше прекъснато поради нестабилни метеорологични условия.

Априлски изненади: Сняг падна в съседки на България СНИМКИ

Освен това наводнен се оказа и "Дубай мол" - това е един от най-големите търговски центрове в света. 

Подобни природни бедствия са изключително необичайни за Дубай, тъй като той е един от най-сухите градове в света и вали не повече от две седмици в годината.

Общо в Дубай се очаква да падне до 150 милиметра дъжд за ден и половина - почти двойно повече от годишното количество. Очаква се валежите да спрат в сряда, 17 април.

"Не сме получавали информация за пострадали българи. Получили сме само за два случая за българи, които са имали затруднения да се придвижат по своя път заради големи завирявания по улиците", обясни за БНТ Кирил Апостолов, завеждащ консулската служба на България в Дубай.

Проливни дъждове се наблюдават и в Бахрейн, Катар и Саудитска Арабия, в съседния на ОАЕ Оман в резултат на лошото време през последните дни са загинали най-малко 18 души