Десетки бебета в Украйна, някои от които на едва седмица, прекарват първите мигове от живота си без родители. Родени от сурогатни майки и много често с биологични родители чужденци, те са оставени на грижите на няколко медицински сестри.

Такава е историята на 21 бебета, които пребивават в импровизирано бомбоубежище в киевско мазе в очакване родителите им да пристигнат във военната зона, за да си ги приберат.

Украинската сестра Оксана Мартиненко и няколко нейни колеги денонощно бдят над чуждите деца, събрани от множество болници в обстрелваната украинска столица. На медиците често се налага с една ръка да хранят едно бебе, а с друга да приспиват второ.

"Вината за случилото се не е тяхна. Не са виновни те, че родителите им не могат да дойдат, за да ги приберат. Затова оставаме тук, борим се и им помагаме с каквото можемЭ, разказва Оксана пред Ройтерс.

На самата сестра също се налага да се раздели със собствените си деца. Те се намират в района на североизточния град Суми, в който се водят част от военните действия. За Оксана и децата й е твърде опасно да се опитат да се съберат.

Мартиненко разказва, че само две двойки - една от Аржентина и една от Германия, са успели да стигнат до Киев, където да се съберат със сурогатните си бебета. Сега и те попадат в клопката на войната и остава неясно кога и дали ще успеят да ги отведат в домовете си.

През последните години Украйна се превърна в международен център за сурогатно майчинство, припомня Ройтерс. Според различни оценки на година това включва хиляди деца, а много от тях се оказват с родители чужденци. Сурогатното майчинство срещу заплащане е законно в Украйна от 1997 г., пише "Фокс нюз".

Според закона украинските майки не може да имат генетична връзка с детето, което носят, затова винаги се използват донори както на сперма, така и на яйцеклетки. Да имаш бебе, родено от украинка, струва между $43 000 и $53 000.

Цените обаче може да се покачват или понижават в зависимост от използваната сурогатна агенция, избрания пакет за семейно планиране и личните такси на сурогатната майка.