Брюксел официално каза "не" на България и Румъния за Шенген. Това се случи с 25 гласа за приемане и 2 против. В същото време Хърватия беше одобрена и ще бъде приета в Шенгенското пространство от 1 януари 2023 година.

Гласувани бяха два документа – един за Хърватия и един за България и Румъния. Решението се взема само единодушно, какъвто беше вотът за Загреб, но не и за София и Букурещ, където две държави - Австрия и Нидерландия, се въздържаха от подкрепа.

„Според мен България и Румъния също са готови. Благодарен съм им за всичко, което направиха през последните месеци. Надявам се, че  и тяхното време ще дойде скоро”, заяви Вит Ракушан, министър на вътрешните работи на Чехия.

По време на дебатите се появиха спекулации, че Нидерландия може да поиска една допълнителна проверка по т.нар. Мониторингов доклад, който за София беше приключен преди три години, тъй като имали по-нови данни.

Официално! Австрия не иска страната ни в Шенген

„Въпросът беше политически – 25 държави ни подкрепиха много прозорливо. Продължаваме да мислим, че това е правилното решение, ще работим за промяна на мнението на двете държави”.
Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Брюксел след като стана ясно, че България и Румъния остават извън Шенген.

„Докладът и становището на Чешкото председателство показаха, че България и Румъния отговарят на всички изисквания за приемането ни в Шенген. Две държави ни подкрепиха, смятайки, че това е правилното решение”, подчерта още той.

Демерджиев изрази оптимизъм, че България продължава да води разговори. „Първият опит е да приключим преговорите до края на годината. На прав път сме. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми, компромиси, които би приела. Предлагаме съвместни наряди, техни представители да дойдат на границата ни. Открити сме”, категоричен е министър Демерджиев. .

"Много бегло съм запознат с този репортаж, няма клетки, в които да се държат мигранти. Питайте медиите, които от октомври подготвят този репортаж", заяви вътрешният ни министър в коментар на материал, излъчен по британската телевизия Sky News, в който се казва, че български граничен полицай е прострелял сирийски бежанец.

Гешев потвърди: Стрелба по сириец на границата няма

Плевнелиев каза какво ще стане, ако България остане извън Шенген

Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка слава