НАТО изпраща допълнителни кораби и изтребители, за да защити Източна Европа, съобщиха от Алианса.

Допълва се, че НАТО привежда сили в готовност заради продължаващото струпване на руска военна мощ във и около Украйна.

Соломон Паси: Едно нещо е почти сигурно – Русия ще нахлуе в Украйна

Дания обяви, че изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя F-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране, обяви АФП.

Нидерландия изпраща два F-35 в България

"Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително с подкрепа за източните страни от Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана", заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Междувременно САЩ са наредили на роднините на дипломатите си в Украйна да напуснат страната. Причината са опасенията от възможна руска военна инвазия.

Fox news: Американците се евакуират от Украйна

Първият дипломат на Европейския съюз заяви, че засега 27-те нямат намерение да последват примера на Вашингтон.

Външните министри на Общността ще разговарят по-късно днес с американския държавен секретар по видеовръзка.