Украинците бяха възмутени от новите поправки в закона за мобилизацията. След футболистите и журналистите от изпращане в зоната на войната бяха освободени и цирковите артисти. Цирковете също се оказаха сред „критично важните предприятия“ в Украйна.

Никита Потураев, ръководител на комисията по хуманитарна и информационна политика на Върховната рада, каза, че медиите и културните групи „играят важна роля в обществения живот“ в страната.

„И тук не говорим за цирк, по темата за който всички се опитват да демонстрират остроумие. А за критериите за изпълнение на важна социална функция“, цитира медията Потураев.

Министърът на културата на Украйна Ростислав Карандеев също се застъпи за циркаджиите. Той заяви, че „Дирекция на мобилни цифрови групи на Украйна“ не е „улична палатка“, а „професионален екип от майстори на своя занаят“.

„Как само по името може да се правят изводи за значението на една културна институция?“, поясни министърът.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал обърна внимание на несправедливостта и обеща да я разгледа. Той призова за актуализиране на регламента за мобилизационните резерви, за да стане „по-справедлив“.

Известно е, че половината от служителите на „Пътуващия цирк на Украйна” са освободени от мобилизация.